Reports | February 06, 2007 4:43

[lang_en]Ending: Zugzwang[/lang_en][lang_nl]Eindspel: zetdwang[/lang_nl]

[lang_en]In a game for the Dutch team league, last Saturday, I was rather lucky that my opponent did not notice a nice motive in an endgame position. He could have force me in some sort of zugzwang which is absolutely worth checking out.[/lang_en][lang_nl]Afgelopen zaterdag had ik in een partij voor de KNSB-competitie het geluk aan mijn zijde omdat mijn tegenstander een mooi motief in het eindspel over het hoofd zag. Hij had namelijk de mogelijkheid om mij in een fraaie zetdwang te brengen. Het fragment is de moeite waard om na te spelen.[/lang_nl]

[lang_nl]

[/lang_nl][lang_en]

[/lang_en]

Oak's picture
Author: Oak
Chess.com

Comments

arne's picture

Hoi Yuri, zeer interessant eindspel! Wat ik me afvroeg is of het eindspel na 31.b4! Kxd5 32.Kd2 Kd4 33.Kxc1 Kxc3 nog remisekansen biedt voor zwart. Hij staat een stuk achter, maar heeft wel twee pionnen en een zeer actieve koning. De verbonden vrijpionnen in het centrum kunnen ook tegenspel bieden. Zwart zet al zijn pionnen in elk geval op zwart en dan vraag ik me af hoe wit progressie gaat boeken. De damevleugelpionnen kunnen ook zwak worden als de witte loper van de diagonaal a2-g8 afgaat. Als zwart erin slaagt damevleugelpionnen te ruilen, moet wit ook uitkijken dat hij niet met een randpion van het verkeerde hoekveld op de koningsvleugel blijft zitten. Allemaal redenen om te vermoeden dat zwart toch nog wel remisekansen als hij zijn stuk echt kwijtraakt. Het is moeilijk te analyseren, en ik heb hier geen computer dus misschien zit er een groot lek in het idee, maar het lijkt me de moeite van het onderzoeken waard.
groeten, Arne

Yuri's picture

@Arne, interessant idee. Ik heb helemaal niet gekeken naar varianten met het laten slaan van het paard op c1. Ik ga er naar kijken. Er ligt trouwens nog een interessant eindspel op de plank uit dezelfde externe wedstrijd.

Dimitri's picture

Yuri, kun je uitleggen waarom je het een ongeveer gelijke positie vindt na 27.Kf3? Ik ben wel benieuwd hoe je er bij komt namelijk.

Yuri's picture

@Dimitri. In mijn ogen is de stelling ongeveer gelijk omdat zwart als tegengewicht voor het loperpaar de pion op d5 zwak heeft gemaakt en zijn loper de lange diagonaal bezit. Ik moet wel toegeven dat het moeilijk is om voor zwart een plan te vinden. Kan ik uit je vraagstelling opmaken dat je een andere mening bent toegedaan?

Dimitri's picture

Wit heeft groot voordeel. Het is niet zo heel anders dan b.v. Lutz-Schlosser, Dresden 1995.

Yuri's picture

Dank je wel Dimitri. Dan zou Lxf4 toch wel eens de beste zet geweest zijn. Ik dacht dat al die eindspellen uit de versnelde Draak wel te doen waren voor zwart.

arne's picture

Yuri, ik heb dat eindspel met stuk minder nog eens bekeken. Je hebt gelukkig niets aan een computer, dat is ook wel zo leuk.
Het is zeer interessant! Ik vermoed dat zwart na Lf3 direct de a- en b-pionnen moet ruilen (Kb3 Lxb7 Kxa3 Lxa6 Kxb4), anders ruilt wit na a6-a5 een keer op a5 en tempeert dan langzaam de zwarte koning uit, loopt naar a5 en wint met zijn a-pion.
Dus stap 1 is: alles op de damevleugel ruilen. Kan wit dan winnen? Het is in elk geval vrij lastig om de stelling waarin zwart K op d6-e6 heeft en pionnen op d5 en e5, te kraken. (Fase 2)
Wit kan zijn loper omspelen naar de diagonaal c8-h3, en op Ke6 volgt dan Lc8+ Kf6 Kg4 (bijvoorbeeld). Zwart moet dan een pionzet doen (na Ke7 legt wit de witte pionnen vast met g4-g5, loopt met zijn koning naar d3, en op Kc5 van zwart volgt dan winnend Le6-g8). Daarom moet zwart een pion op h6 neerzetten. De configuratie is dan dus zwart pionnen op d5,e5,g6 en h6, wit L op diagonaal c8-h3, pionnen op g3 en h4. (Fase 3)
Wits enige plan is dan om een keertje Lf7 te spelen, hetgeen g5 afdwingt (Kf6 kan niet ivm Lxd5), dan ruilen en met de witte koning naar g4 lopen. (Daarom mag je geen g3-g4 doen met wit).
Zwart moet dan een keer e5-e4 doen (met de bedoeling Kg4 Ke5 gevolgd door e4-e3), waarna wit terug gaat naar e3.(Fase 4)
Zwart kan dan met Ke5 de zet d4 doorzetten, maar dan loopt wit weer om naar de damevleugel. Dan krijg je dus de situatie (stel): wit Kb3, Lg6, pion g3. zwart: Ke5, pion d4,e4,g5. (Fase 5) Zwart aan zet. Bijv. 1...Kd5 2.Lf7+ Kc5 3.Lg8! (tempozet) 3...Kd6 4.Kc4 Ke5 5.Lh7! (tempozet) d3 6.Lg6! d2 7.Lh5 Kf5 (dreigt g5-g4) 8.Ld1! en zwart is in fatale zugzwang. Mijn voorlopige conclusie is dus dat wit toch wint, maar ik houd me zeker aanbevolen voor verbeteringen.

Latest articles