Reports | October 02, 2006 14:42

Kirsan again: ‘Match continues’

[lang_nl]Kirsan heeft het hem toch geflikt. Na een weekend lang keiharde onderhandelingen is de FIDE-president erin geslaagd de strijdende partijen in Elista weer te herenigen om verder te gaan met de hereniging.[/lang_nl][lang_en]Kirsan did it. After a weekend of tough negotiating the FIDE-president managed to reunify the two conflicting parties to continue their reunification.[/lang_en]

[lang_nl]Het persbericht van gisteravond laat:[/lang_nl][lang_en]Yesterday (late) night's press release:[/lang_en]


After the numerous rounds of the negotiations with the teams of Veselin Topalov and Vladimir Kramnik, FIDE President Kirsan Ilyumzhinov managed to reach the considerable progress. As it was informed before, the question on the bathrooms was solved positively by mutual agreement of both teams. After the voluntary resignation of the members of the 2006 World Chess Championship Appeals Committee, the new members of the Committee, who have already arrived to Elista, were assigned. The FIDE President has made several proposals for further continuation of the match, which unfortunately were not accepted. After the detailed study of the current situation and the consultation with the FIDE Legal Advisor, the FIDE President decided: Tomorrow, 2 October 2006, at 15.00, the 6th Game of the World Chess Championship Match Topalov-Kramnik with the score 3:2 in favour of Kramnik, will take place.

Tags:

Share |
Peter Doggers's picture
Author: Peter Doggers

Founder and editor-in-chief of ChessVibes.com, Peter is responsible for most of the chess news and tournament reports. Often visiting top events, he also provides photos and videos for the site. He's a 1.e4 player himself, likes Thai food and the Stones.

Chess.com

Comments

Thijs's picture

Nou Doggy,

Als je goed tussen de regels doorleest zie je dat de match helemaal niet doorgaat. Sterker nog met deze uitspraak is de match definitief de nek omgedraaid.

"The FIDE President has made several proposals for further continuation of the match, which unfortunately were not accepted."

Daarop heeft de Fide doodleuk gezegd dat de stand 3-2 is voor Kramnink. Het vriendje van de FIDE krijgt een punt cadeau terwijl de hele schaakwereld (Seirawan/Nunn/Kok) van mening is dat de match bij een stand van 3-1 had moeten worden hervat.

Kramnik zal dit niet accepteren en zal morgen om 15:00 uur niet achter het bord zitten maar op het vliegtuig naar huis. Al het andere zou mij hoogst verbazen.

Thijs Aalbers
SV H.E.C.
Haaksbergen

eeltsje's picture

Thijs heeft helaas gelijk, denk ik.
Op meerdere websites is te lezen dat Vladimir diverse andere suggesties heeft afgeslagen. Hij wil gewoon verder gaan met 3-1 en zoals in het contract staat, 12 partijen. Kirsan wilde er nogwel 3-1 en 14 partijen van maken. Dat was wel verleidelijk maar niet de afspraak en dus geweigerd door Vladimir. Volgens mij, en Thijs dus, heeft Kirsan nu gezegd dan maar verder met 3-2 (vergeet niet dat hij een tiran is en Veselin zijn eigen FIDE kampioen). Vadimir laat niet met zich sollen en gaat gewoon naar huis. Tenzij Kirsan op het laatste moment (met 3-1)nog eieren voor zijn geld kiest maar dat hij zich bespottelijk heeft gemaakt is nu al zeker.

doggy's picture

Ok?ɬ©, duidelijk. Heb het op een gegeven moment niet meer gevolgd (er moest ook nog geslapen worden) en ik wilde vanmorgen wel even vlug dit nieuws brengen. Ik vond het al zo vreemd dat Kramnik hiermee akkoord was gegaan...

Ardjan's picture

.....the consultation with the FIDE Legal Advisor..
Dit lijkt mij de essentie; Kirsan wilde juridische problemen voorkomen heeft daarom het resultaat van de 5e partij niet teruggedraaid. De match is nu voorbij, dat lijkt zeker. En dan? Topalov wereldkampioen (in Bulgarije), Kirsan verspeelt de eer van Rusland, heeft wellicht genoeg van de FIDE en het schaken...alles is nu mogelijk.

Goran's picture

Russians are reporting that Peter Svidler has arrived in Elista and Evgeny Bareev is on his way. Looks like Kramnik will fight.

doggy's picture

Goran, je refereert waarschijnlijk aan dit stuk van Yuri Vasiliev. Hij merkt daarin fijntjes op dat Kramnik - o ironie - zelf ook te laat was met protest indienen tegen het resultaat van partij 5 (Hensel had nu juist dit argument gebruikt tegen het toiletprotest van Topalov).Vasiliev suggereert dat Svidler en Bareev Kramnik gaan helpen met inpakken maar rapanui studeerde Russisch dus die kan misschien meer duidelijkheid brengen.Goran, you're probably refering to this article by Yuri Vasiliev. He subtly remarks that Kramnik - oh irony - himself was too late with protesting against the result of game 5 (Hensel used exactly this argument against Topalov's toilet protest ).Vasiliev seems to suggest that Svidler and Bareev will help Kramnik pack his bags but perhaps rapanui, who did Russian studies, can say more about this.

Goran's picture

Yes, chesspro.ru seems to be very well informed. I'd like to see Nikitin's article translated

doggy's picture

Trouwens: reacties kun je ook tweetalig doen, zoals mijne naar Goran. Dit gaat als volgt:

{lang_nl}Reactie in het Nederlands{/lang_nl}
{lang_en}Reactie in het Engels{/lang_en}

maar dan in plaats van { en } de 'vishaken' boven de komma en punt op het toetsenbord.

By the way: comments can be done bilingual too, like mine to Goran. This goes as follows:

{lang_nl}Comment in Dutch{/lang_nl}
{lang_en}Comment in English{/lang_en}

but then instead of { and } the 'fish hooks' above the comma and dot on the keyboard.

doggy's picture

Twee nieuwe reacties zijn op internet verschenen, die van FIDE-vicepresident Geoffrey D. Borg (met dank aan Goran) en die van Fide Honorary Vice President Israel Gelfer.Two new comments have been published on the internet: one by FIDE Vice President Geoffrey D. Borg (thanks to Goran) and one by Fide Honorary Vice President Israel Gelfer.

Bert de Bruut's picture

Topalov heeft zich een wereldkampioen onwaardig gedragen en zijn WK-titel eigenhandig gedegradeerd tot niet meer dan een FIDE-titel. Niemand buiten FIDE en Bulgarije zal hem nog erkennen als wereldkampioen. Het zijn bestuursleden van de FIDE zelf die naast het Topalov-team de hoofdschuldigen zijn van deze farce: Azamaj en Makroupoulos hebben hun ware gezicht weer eens laten zien en aangetoond dat oprechte schakers, zowel professionals als liefhebbers, niets goeds van hen te verwachten hebben.

Het was ook niet anders te verwachten, zoals al eerder gesteld: wie corruptie zaait zal incompententie oogsten. Hoog tijd voor de weldenkende schaaklanden om de FIDE na 25 jaar wanbestuur te verlaten en met elkaar opnieuw beginnen.

rapanui's picture

Het enige interessante is nog een verklaring van Kramnik dat hij zal spelen. Al het andere is geneuzel en volstrekt irrelevant. Dat Topalov wil spelen met een gratis punt is triest, maar duidelijk. Dat Kirsan roept dat hij de match gered heeft, is ook eenvoudig te verklaren. Dat Kramnik nog niets van zich heeft laten horen, doet echter het ergste vrezen.

iamzero's picture

Er staat (inmiddels?) helemaal niet (meer?) dat het 3-2 staat, wel dat partij 6 gespeeld gaat worden. Misschien dat de onderhandelingen zich nu nog uitsluitend op dat ene niet onbelangrijke twistpuntje richten.

Merijn's picture

Over ruim anderhalf uur weten we meer...

forest's picture

[lang_nl] Eerst die match uitspelen en dan eens kijken of dat punt uberhaupt een issue is ;) [/lang_nl] [lang_en] First finish the match and then check if the point makes a difference at all[/lang_en]

Pieter Priems's picture

Dit heeft helemaal niets meer met schaken te maken en alles met politiek, macht, achterdocht en andere minder fraaie psychologische processen.

De partijen die Topalov speelt zijn grandioos. Ik hoop dat hij er er nog veel gaat spelen. Als wereldkampioen of niet maakt me niet uit.

Dat de huidige organisatie in de schaakwereld een rommeltje is en ruimte bied aan allerlei geboefte is jammer. Topalov is natuurlijk verantwoordelijk voor zijn rol in die schaakwereld. Dat deel beheerst hij blijkbaar minder goed als het spel zelf. Ik hoop dat hij ook hier zijn talenten gaat gebuiken.

doggy's picture

Voor wie smult van geneuzel: een verslag van de onderhandelingen op de FIDE-website.A report of the negotiations now at the FIDE-website.

martin plijter's picture

Terwijl wij in spanning wachten...maandag 17 juli 1971 1700 uur verscheen Robert Ficher aan het schaakbord...De vrijdag ervoor had Bobby geweigert op te komen dagen...De MATCH ging toen door!!! [IJsland]

Martien's picture

We spelen! Onder protest! van Kramnik

TrapArecev's picture

Kirsan zal Kramnik wel een "side-letter" hebben gegeven waarin hij hem verzekert dat de reglementaire nul niet telt, maar dat er voor de sake of the match nog even gedaan wordt alsof van wel, in de hoop dat Topalov -die nog altijd achter staat- gewoon verliest. Dan doet het er niet meer toe en is Kramnik net zo'n heldhaftige wereldkampioen als Fischer eens! Go, Volodja! Whipe the floor with that bastard!

Latest articles