Reports | April 07, 2006 7:58

De pawn power van Henk Kamp

Volgens Hugo Ch?ɬ°vez, de president van Venezuela, is minister Henk Kamp van Defensie een pion. Van Washingon welteverstaan. Maar, zo vraag ik mij al een tijdje af, wat voor pion is Henk Kamp? Een randpion? Een achterbleven pion? Een zwakke pion wellicht?

We raadplegen de autoriteit op dit gebied: Hans Kmoch. In zijn boek Pawn Power in Chess (de Engelse versie van Die Kunst der Bauernfuehrung) noemt Kmoch de velden links van een pion de lee en de velden rechts de luff. De lee van onze minister, zelf deel uitmakend van het politiek-rechtse Kamp, is dus aanzienlijk. De velden die een pion achter de rug heeft noemt Kmoch de rearspan, de velden voor de pion de frontspan. Kamps rearspan is inmiddels groter dan zijn frontspan vermoed ik.

We lezen verder. Elke pion is van oorsprong unfree en zodra zijn counterpawn van het bord verdwijnt, verwordt hij tot half-free. Het moet gezegd: de explosieve Hugo Ch?ɬ°vez kan al een tijd lang elk moment van het Venezolaanse toneel verdwijnen, waarna Henk Kamp verlost zal zijn van deze counterpawn.

Een pion zonder counterpawn is nog geen vrijpion zolang er nog pionnen van de tegenpartij schuin tegenover hem zijn (zogenaamde sentries). Kmoch spreekt dan van een candidate. In hoeverre een candidate voorbij de sentries komt, hangt af van de aanwezigheid van helpers naast hem.

Het is nog maar zeer de vraag of minister Kamp voldoende politieke helpers aan zijn zijde heeft om het tot meer dan een ?¢‚ǨÀúpion van Washington' te schoppen.

Wat voor pion is Henk Kamp? Het antwoord gaf Hans Kmoch al in 1959:

A half-free pawn with inadequate help is no true candidate but a faker.

Peter Doggers's picture
Author: Peter Doggers

Founder and editor-in-chief of ChessVibes.com, Peter is responsible for most of the chess news and tournament reports. Often visiting top events, he also provides photos and videos for the site. He's a 1.e4 player himself, likes Thai food and the Stones.

Chess.com

Comments

Anonymous's picture

Originele manier van kijken. Leuk gevonden!

Joris van Vuure's picture

In al zijn eenvoud fenomenaal!

Latest articles