Reports | June 10, 2006 16:43

De volgende Australische GM: David Smerdon

Al jaren heeft het in oppervlakte gigantische land Australi?ɬ´ slechts twee grootmeesters. De bekendste is natuurlijk Ian Rogers, die zo'n beetje zes maanden per jaar in Sydney en zes maanden in Amsterdam-Osdorp woont. De andere GM is Darryl Johansen maar waarschijnlijk zal Australi?ɬ´ op de Olympiade in Dresden een derde grootmeester kunnen opstellen. De 21-jarige David Smerdon is IM en scoorde in Turijn bijna zijn tweede GM-resultaat. Zijn stijl is zeer attractief: hij kent niet veel openingstheorie en offert regelmatig pionnen en stukken.

Het eerste voorbeeld van zo'n offer wordt ook door de computer goedgekeurd.

Silveirinha-Smerdon
Turijn ol (01), 2006

13...Le7! 14. Lxh8 Lf5 15. De3 Da1+ 16. Pb1 Dxb1+ 17. Kd2 Dc2+ 18. Ke1 Dxc4 19.Txd6 De4 en na allerlei verwikkelingen in het eindspel won zwart.

David speelde in Turijn de eerste acht ronden mee voor Australi?ɬ´ en had toen een goede kans op een GM-norm, maar de daarop volgende tegenstanders pasten niet helemaal in zijn schema, waarna hij even aan de kant bleef. In de elfde ronde maakte een nederlaag een einde aan zijn aspiraties, voor nu dan.

Ook in de laatste ronde had hij een opmerkelijke partij:

Cordova-Smerdon
Turijn ol (13), 2006

Achteraf zei David: "I knew that Black should play 10...Qc7 here but I just didn't want to play that move." Na 10...Pbd7 11. Dxb7 Lg7 12. Dc6 0-0 13.Dxd6 stond hij twee pionnen achter maar een paar zetten later ving hij de witte dame! Dat was overigens wel gepland door de witspeler en het werd nog een heel interessante partij.

David bezit een belangrijke kwaliteit om grootmeester te worden: hij kan eindspelen remise keepen tegen sterke spelers. Ook tegen de allersterksten:

Smerdon-Kasimdzhanov
Turijn ol (03), 2006

72. Tc6+!

Wit stond al heel lang een pion achter en hiermee offert hij er nog een omdat er een remisewending in zit. Na 72...Kh5 73. Le2+ Kxh4 74. Kf4 Kh3 75. Lf3 Kh2 76. Th6+ Kg1 77. Kg3 moest zwart zijn toren offeren en werd meteen remise overeengekomen.

Een werkelijk waanzinnig idee liet David zien in zijn partij de dag erna:

Smerdon-Sune Berg Hansen
Turijn ol (04), 2006

Wit kan hier waarschijnlijk ook wel op een normale manier remise maken, maar hij doet het op een wel heel mooie manier: 39.Kg3 a5 40. Kh4 Ke6 41. g3 en het zelfpat van de koning is voltooid. Je zou kunnen zeggen dat wit nu dolle torens en pionnen heeft. Hij gaf dan ook al deze stukken in het vervolg gewoon weg waarmee hij het halve punt op originele wijze binnensleepte!

>> speel alle partijen van David Smerdon in Turijn na

Share |
Peter Doggers's picture
Author: Peter Doggers

Founder and editor-in-chief of ChessVibes.com, Peter is responsible for most of the chess news and tournament reports. Often visiting top events, he also provides photos and videos for the site. He's a 1.e4 player himself, likes Thai food and the Stones.

Chess.com

Comments

Arnoud van Vliet's picture

Mooi zelfpat! De zwarte torens staan te ongelukkig om op h1 te komen.

Latest articles