Reports | February 28, 2006 2:51

Kampioen bijna omver

Zoals verwacht is Sybolt de Boer afgelopen weekend winnaar geworden van het Persoonlijk Kampioenschap van Schaakbond Groot-Amsterdam. Door zaterdag met wit de nummer ?ɬ©?ɬ©n op rating, Arno Bezemer, op te rollen, mocht hij zich een ronde voor het einde al Amsterdams Kampioen noemen. >> speel deze partij na

Achteraf was iedereen het erover eens dat Sybolt de terechte kampioen was. Desondanks is zijn overwinning minder overtuigend dan zijn score (6,5 uit 7) en mijn verhaal van vorige week doen vermoeden. Rob Witt wees me erop dat Aran K?ɬ?hler 'erg goed had gestaan' tegen De Boer. Dit heb ik nagevraagd en Aran voorzag zijn partij met alle plezier van commentaar. >> speel deze partij na

Maar wie De Boer ?ɬ©cht aan het wankelen bracht was Euwespeler Paul Janse. Hij speelde in de laatste ronde een prachtige partij waarin hij in de volgende stelling, tegen de kersverse Amsterdams kampioen, zonder pardon zijn dame offerde:

De Boer - Janse
Persoonlijk Kamp. SGA (07), 2006
30...Dxh4!!?

Dit leidde tot fantastische verwikkelingen waarmee de zwartspeler zich onsterfelijk had kunnen maken.

>> speel deze partij na

Veel plezier met de partijfragmenten!

Share |
Peter Doggers's picture
Author: Peter Doggers

Founder and editor-in-chief of ChessVibes.com, Peter is responsible for most of the chess news and tournament reports. Often visiting top events, he also provides photos and videos for the site. He's a 1.e4 player himself, likes Thai food and the Stones.

Chess.com

Comments

Anonymous's picture

Mijn complimenten wat betreft deze weblog Peter, ga zo door!

Nog even een opmerking over de partij De Boer- Bezemer. Opvallend dat Bezemer de onnauwkeurigheid van Leko lijkt over te nemen met 15. .. Pb6?! Zie deze analyse van Anand-Leko, Wijk aan Zee 2006 waarin Anand 16...Pb6 als dubieus bestempelde. Hoe wel zwart in die partij al gerocheerd heeft en wit h3 heeft gespeeld, lijken de conclusies ook te gelden voor de partij van De Boer - Bezemer.

HJ

doggy's picture

Cool, dat betekent dus dat mijn vraag wat er mis was met 15...Pxb3 een terechte was!

Erwin's picture

Waarom zo'n negatieve 'kop' van het bericht? Waarom niet 'de Boer terecht kampioen SGA' of 'Sybolt wint het PK SGA'? Waarom niet gewoon zeggen dat hij kampioen is geworden ipv de kop plaatsen die misschien de suggestie wekt dat hij een gelukje heeft gehad. Altijd valt er wel iets op te merken. Typisch nederlands!

doggy's picture

De kop beschrijft kort en neutraal het feit dat De Boer bijna door Janse was verslagen. De suggesties die jij geeft zijn buitengewoon clich?ɬ©matig. Voor de kale feiten zijn er de gebruikelijke sites; ik probeer er leuke stukjes van te maken. Vorige week schreef ik dat hij overtuigend speelde en daar moest ik gezien de partijen op terugkomen. Dat Sybolt de terechte kampioen was staat buiten kijf, en dat staat er dan ook letterlijk.

Oppervlakkig lezen en dan kritiek leveren, daar zijn we ook erg goed in in Nederland...

Peter Holscher's picture

Peter ik vind dit een geweldige aanvulling op reeds bestaande schaaksites. Omdat ik dicht bij het vuur (eenhoorn) zit kan ik profiteren van de toch wel grondige analyses.

doggy's picture

dank je teamgenoot! leuk om te lezen. tot zaterdag.

Latest articles