Reports | July 19, 2006 19:11

Leuke combinatie

Tot gister kon de airco van de speelzaal het warme zomerweer nog net aan. Boven aan de bar en buiten was het al dagen broeiering warm, maar de schakers konden hun verkoeling zoeken door achter hun geliefde schaakbord te kruipen. Gisteren echter moest de airco zich gewonnen geven: hij trok het gewoon niet meer. Zowel rapanui als doggy kampten met concentratieproblemen.

Maar dat is natuurlijk geen geklaag. Geen reden, geen excuus. Schaken is bikkelen. Het is gewoon hard werken. Kijk naar een l'Ami, die in een lange partij een beter eindspel wint van Lubomir Ftacnik. Of?Ǭ†naar Tiviakov, die na 120 zetten pas de vis op het droge haalde. Vandaar dat ik voor straf een wat uitgebreidere analyse heb gemaakt van mijn op het oog zo knullige nederlaag.

Iets vrolijkers nu. Soms kom je in de analyse van een partij, met een witbiertje ernaast, erg leuke dingen tegen. Zoals de volgende stelling, uit de nazit van Geerts-Vroombout (1-0, vierde ronde groep B).

De opgave is: wit aan zet wint.

?Ǭ†

Peter Doggers's picture
Author: Peter Doggers

Founder and editor-in-chief of ChessVibes.com, Peter is responsible for most of the chess news and tournament reports. Often visiting top events, he also provides photos and videos for the site. He's a 1.e4 player himself, likes Thai food and the Stones.

Chess.com

Comments

Mario's picture

Bij deze even mijn complimenten voor de site en vooral natuurlijk de verslagen en video's. Altijd leuk om het gevoel te hebben er bij te zijn al ga ik van de week zelf nog wel een kijkje nemen bij het ACT. Van dit soort sites zijn er helaas te weinig. Ga zo door! (met vooral veel filmpjes :-D)

Bert de Bruut's picture

Na een minuutje: 1 Bc3 Dxe4 2 Re8+

doggy's picture

Laten we het wel even Nederlands houden Bert. Of bedoel je Bertus c3. 1.Lc3! inderdaad, wegens 1...Dxe4 2.Tf8+! Kh7 3.Dh3+ Lh6 4.Dd7+ en mat.

Bert de Bruut's picture

B=L en e=f, ook het thuisfront lijdt onder de hitte...

Remco's picture

Maar wat is er nou eigenlijk mis met 1.Pg5?

doggy's picture

1...Dd4+ Rem.

Remco's picture

O ja. Gek, met een "gewoon" diagrammetje zou ik dat zo gezien hebben...

Latest articles