Reports | May 20, 2006 5:36

Magnus onverstoorbaar verder

In Bulgarije proberen Anand en Kamsky aan te tonen dat niet Topalov maar zij de beste van de wereld zijn. Radjabov heeft inmiddels het recht om Topalov uit te dagen omdat hij als eerste 2700plus-speler met een miljoen dollar over de brug komt. Maar ondertussen is Magnus Carlsen onverstoorbaar bezig met zijn opmars naar de wereldtop.

Na zijn goede spel tegen Loek van Wely won hij afgelopen week het Bosna Open 2006 (gedeeld). In dit dubbelrondige round robin toernooi, met een gemiddelde speelsterkte van 2659, was zijn score niet het opzienbarendst (+1). Het was wel opvallend dat Carlsen volwassen speelde. Tussen toppers als Sasikiran, Nisipeanu en Naiditsch wist hij als enige geen nederlaag te incasseren. De zwakste speler van het veld, Predojevic (2566), werd met zwart in een leuke en leerzame partij verslagen.

Predojevic-Carlsen
Bosna 2006 (5)
diagramCarlsen moet hier aan 'schematisch denken' hebben gedaan. Deze term die ik uit het boek Excelling at technical chess van Jacob Aagaard ontleen draait om de vraag: waar wil je graag dat je stukken staan? Als je naar deze stelling kijkt staan bijna alle zwarte stukken goed maar de zwarte dame heeft een beter veld: e5! En als je dat bedenkt is het vinden van de zetten uiterst eenvoudig: 32...Db8! 33.gxf5 De5 34.Td4 Lxb3 Simpel doch effectief. Het elimineren van de verdediger. 35.Dg6 Lijkt nog wat gevaar te stichten maar na 35...Txh5 axb3 36. Ke7 is er van gevaar geen sprake meer en na 36...c3 37.bxc3 38.Dxh5 c2 39.Kc1 Df4+ 40.Td2 Lxb2 hield Predojevic het voor gezien.

>> speel de partijen van Carlsen na

Share |
forest's picture
Author: forest
Chess.com

Comments

Moro's picture

Het schematisch denken (Capablanca!) geldt dus niet alleen in het eindspel toont Carlsen aan. Lekker ja die 32...Db6!

32...Db5 werkt hier niet? Of is het minder mobiel in deze stelling?

Een amateur groet u.

forest's picture

Inderdaad lijkt me dat het enige verschil, Je pakt iets meer velden vanaf b8.

Latest articles