Reports | May 05, 2006 7:24

Timman en Stellwagen nog altijd op dreef

Het Sigeman & Co-toernooi was al het toernooi van Jan Timman, die er doorgaans goed speelt, maar lijkt inmiddels een toernooi voor Nederlanders te zijn. Dani?ɬ´l Stellwagen, die dit jaar voor het eerst meedoet, speelt ook prima en staat na zeven rondes op een ongedeeld tweede plek met 5 uit 7. Normaal gesproken sta je daarmee (gedeeld) eerste maar onze andere landgenoot Jan Timman speelt een n?ɬ?g beter toernooi en staat met 6 uit 7 prachtig alleen bovenaan.

In de vijfde ronde had Stellwagen een meevaller: de Rus Fedorov speelde een zijvariant van de Draak die op dit niveau helemaal niet kan.

Stellwagen-Fedorov
Sigeman & Co (05)
Een Draak met ...a6 en Pbd7 is al decennia geleden weerlegd wegens te traag. Een mooie zet van Stellwagen beslist de partij eigenlijk al: met 14.Lxe6! sloeg hij een belangrijke verdediger van het bord waarna het al in hogere zin uit was.

In de zesde ronde kwam-ie goed weg.

?Ǭ†

Carlsson-Stellwagen
Sigeman & Co (05)
Hier bood wit remise aan, wellicht in tijdnood. Hij heeft nog steeds uitstekende winstkansen.

?Ǭ†

?Ǭ†

?Ǭ†

?Ǭ†

Dan Timman: hij speelt fraaie partijen.

Cicak-Timman
Sigeman & Co (05)

35...Dc6!! De mooiste zet van het toernooi. Wit sloeg twee keer op f5 en nam h5 mee, maar de zwarte vrijpion was loeisterk. Na een overigens niet helemaal nauwkeurig einde van Timman won hij soepel.

In de zesde ronde maakte Timman met wit gehakt van Hector en in de zevende ronde speelden de twee Nederlanders in een langdurig eindspel remise tegen elkaar. Dit eindspel had mooie pointes en het zal me niet verbazen als Timman hier een eindspelstudie uit gaat destilleren. Zie onder andere mijn variant na 43...d3 in de analyses.?Ǭ†?Ǭ†

Omdat Berg won van Atalik, staan Timman en Stellwagen nog steeds ongedeeld eerste en tweede met nog twee ronden te gaan.

>> speel de (geannoteerde) partijen na

?Ǭ†

Share |
Peter Doggers's picture
Author: Peter Doggers

Founder and editor-in-chief of ChessVibes.com, Peter is responsible for most of the chess news and tournament reports. Often visiting top events, he also provides photos and videos for the site. He's a 1.e4 player himself, likes Thai food and the Stones.

Chess.com

Comments

Dennis's picture

Peter, mooi dat 52..Kf6 wel remise houdt in die variant met 48..d3 in de partij Stellwagen-Timman. En je geeft me teveel eer door mijn naam als analysator neer te zetten. Ik voerde alleen maar de zetten in in Fritz en Shredder, en zij hielpen me.

Overigens prachtige weblog. Ben benieuwd hoe lang je dit volhoudt, want het moet nogal wat tijd kosten.

Bert de Bruut's picture

Carlsson bood geen remise aan tegen Stellwagen maar liet in tijdnood driemaal dezelfde stelling toe.

doggy's picture

Aha. Het was me in de gauwigheid niet opgevallen dat al drie keer dezelfde stelling was ontstaan!

Latest articles