Reports | June 06, 2006 5:40

We zijn weer thuis

We zijn weer thuis, de Olympiade zit er weer op. Het was een ervaring die we niet hadden willen missen. Zoveel topspelers bij elkaar, zoveel nationaliteiten bijeen in een gigantische, prachtige speelzaal, waartussen tientallen journalisten en fotografen elkaar in de weg lopen, arbiters die zelf tijdens de partij maar foto's blijven maken, de geniale Ivanchuk die weer ergens in zijn eentje loopt rond te banjeren,

de buitengewoon relaxte Aronian die maar handtekeningen blijft geven, de sterk spelende, onbeweeglijke Bu (die overigens niet Kieke als voornaam heeft), een verrassend zwak acterende Anand en Shirov (de laatste naar het schijnt vanwege liefdesperikelen), een daarentegen herboren Kramnik, gelukkig weer helemaal terug...

China leek een wat ongelukkige loting voor Nederland in de laatste ronde en inderdaad konden onze mannen het niet bolwerken. Nijboer en Van Wely werden allebei in een toreneindspel verslagen, wat voor Loek helaas het einde van zijn ongeslagen status betekende. Zoals forest opmerkte is het een raadsel waarom zijn tegenstander Wang Yue geen krullen heeft want hij liep de h?ɬ©le tijd in zijn haar te friemelen.

China-Nederland in de eindfase. Sokolov countert mooi naar remise, Tiviakov pakt een overtuigende overwinning maar Van Wely en Nijboer gaan het dus niet redden.

De winnaars (het team van Armeni?ɬ´) poseerden alvast vlak voor de ceremonie begon. Niemand begreep waarom Hongarije in de slotronde niet gewoon op jacht was gegaan naar een medaille.

Als afsluiter een foto waar ik wel trots op ben. Het is de laatste nog levende schaker van de generatie van voor de Tweede Wereldoorlog en de oudste (95) nog levende grootmeester: Andor Lilienthal. (Hij won van o.a. Marshall, Tartakower, Aljechin en Capablanca.) Iederaan had een badge; spelers hadden toegang tot '1' (Olympic Village), '2' (Residential Area) en '3' (Oval Access) en doggy en forest hadden de luxe om ook in '4' (Parterre) en '5' (Media Area). Dat dit oude heerschap 1,2,3,4,5 en 6 op zijn badge had staan, deed mij al vermoeden dat het om Lilienthal ging. Hij vond het geen probleem even te poseren.

Het was ook de Olympiade van de herverkiezing van Kirsan. Helaas verloor het team van The Right Move maar daarmee eindigden overigens niet de vieze spelletjes van Chess Fidelity. De verkiezing van Khanty-Mansiysk (Siberi?ɬ´) om de Olympiade van 2010 te organiseren ging niet echt op een democratische manier. Om 'onduidelijke redenen' hadden andere gegadigden op het laatste nippertje hun bod ingetrokken, wat ongetwijfeld te maken had met een zak met geld. Het komt Kirsan verdacht goed uit dat die Olympiade in Rusland wordt gehouden want 2010 is weer een verkiezingsjaar...

Eerst over twee jaar de volgende Olympiade, in Dresden, wat een van de mooiere steden van Duitsland schijnt te zijn. Maar sowieso kan ik het iedereen aanraden om dan het Nederlands team en de wereldtoppers ter plekke te volgen!

Peter Doggers's picture
Author: Peter Doggers

Founder and editor-in-chief of ChessVibes.com, Peter is responsible for most of the chess news and tournament reports. Often visiting top events, he also provides photos and videos for the site. He's a 1.e4 player himself, likes Thai food and the Stones.

Chess.com

Comments

Henk Dissel's picture

Dank voor je fraaie bijdragen Peter! Mbt Lilienthal overzie je toch echt iemand:Vasily Smyslov.In 1938 al actief in het 20e kampioenschap van Moskou.1. Belavenets 17:12,5 evenals de 17-jarige Smyslov. #3 Lilienthal met 12 punten! Het 21e kampioenschap van Moskou werd gewonnen door Lilienthal. Smyslov werd nu gedeeld tweede tesamen met Panov.

doggy's picture

Hoezo 'overzie' ik Smyslov als die tien jaar jonger is??

Henk Dissel's picture

Smyslov is de andere nog levende schaker die al voor WOII op niveau aktief was. In die zin "overzie" je hem.

rapanui's picture

Smyslov was al wel actief, maar zoals Radjabov niet tot de generatie-Anand behoort, behoorde Smyslov niet tot de generatie-Lilienthal.

forest's picture

Een van de drie gaat het zeker worden triple J

Jan Jaap Janse's picture

Wekom terug, heren! Prachtige verslagen, zo zie je het niet vaak. Vakwerk.

Komen jullie over 2 weken nog schaken (of bier drinken, of foto's nemen) in Utrecht?

Remco's picture

Jammer, ik had graag die foto's of partijen van jullie gezien ;-)

Oak's picture

Een combinatie van die drie is toch niet bij voorbaat uitgesloten?

doggy's picture

Op zich wil ik wel mee doen met het OKU maar ik ben niet zo'n fan van drie partijen op ?ɬ©?ɬ©n zaterdag en de vrijdagavond is natuurlijk out of the question dit jaar...

doggy's picture

nogmaals @ Henk: rapanui legde al uit waarop ik doelde maar mijn formulering had idd wel iets nauwkeuriger gekund.

Latest articles