Reports | May 24, 2006 16:28

Webmaster aan kop

Xander Wemmers, de sterkste schaker van schaakclub Paul Keres uit Utrecht en webmaster van Utrechtschaak, prijkt na vijf ronden bovenaan de ranglijst van het open kampioenschap van Liechtenstein. Hij deelt die positie met twee grootmeesters, Arkadij Rotstein en Felix Levin, die gisteren in no time remise tegen elkaar speelden. Wemmers speelt vandaag, de zesde ronde, tegen Levin.

De bezoekers van Wemmers' eigen (en nationaal bekende) schaakforum Utrechtschaak volgen de prestaties van hun webmaster natuurlijk op de voet. Van alle kanten wordt hij aangemoedigd en dat is vooral omdat Wemmers nog maar ?ɬ©?ɬ©n meesternorm nodig heeft om meteen de titel te kunnen aanvragen. Johan Hut, die met een rekenmachine onder zijn hoofdkussen lijkt te slapen, houdt Xanders normkansen als altijd nauwlettend in de gaten voor de thuisblijvers.

Qua resultaat ligt Wemmers uitstekend op koers, maar om het toernooi ook tot een goed einde te brengen is beter spel nodig, zo gaf hij zelf al aan. Zowel in de derde als in de vierde ronde ging Wemmers langs de rand van de afgrond.

Wemmers-Mikavica
Liechtenstein (03)

Wit heeft twee pionnen minder en zijn vlag stond op vallen. Als zwart hier 33...Ld7 had gedaan, had hij de partij waarschijnlijk gewonnen. In plaats daarvan verkoos Mikavica harakiri te plegen met 33...Td8 34. Df6 Dd5?! 35.Te5 Dd7?! 36.h5 gxh5??.

Eergister, in de vierde ronde, stond een Nederlandse onderonsje op het programma.

Van der Weide-Wemmers
Liechtenstein (04)

In deze stelling deed zwart 16...Td8 maar volgens mij was dat een flinke fout. Ik stem voor 16...Pf5 omdat zwart na 17.La3 met 17...h5! kan verdergaan. Het is een andere manier van spelen: de zwarte koning blijft in het midden maar zwarts troeven zijn een sterk paard op f5 en druk op d4.

De partij ging verder met 17.La3?! waar 17.Dh5! g6 18.Df3 0-0 19.Dh3 h5 20.g4 vrijwel niet te verdedigen is.

Na 17...0-0? had Karel een kwaliteit kunnen winnen met 18.Dd3! aangezien 18...g6 weer faalt op 19.Dh3 h5 20.g4.

Er gebeurde daarna nog van alles, maar de partij werd helaas beslist na een blunder van Van der Weide.

Er doen nog een hoop Nederlanders mee en ik heb de aantrekkelijkste partijen tot nu toe van commentaar voorzien. Onder meer een ander Nederlands onderonsje: Sybolt de Boer-Eelke Wiersma.

>> speel veel geannoteerde partijen na

Share |
Peter Doggers's picture
Author: Peter Doggers

Founder and editor-in-chief of ChessVibes.com, Peter is responsible for most of the chess news and tournament reports. Often visiting top events, he also provides photos and videos for the site. He's a 1.e4 player himself, likes Thai food and the Stones.

Chess.com

Comments

Edwin's picture

Peter,

Erg leuk om wat potjes met commentaar na te spelen van de Nederlanders. E?ɬ©n opmerking over de partij van mijn clubgenoot Eelke Wiersma; hij heeft exact dezelfde variant al eens tegen Leenhouts in de halve finales op het bord gehad incl. de verwikkelingen na 11.Lh6. Die partij verloor hij na goed te hebben gestaan. Ik vermoed dat Eelke er nog eens naar gekeken heeft en er dus bewust weer op in is gegaan. 10...d6? lijkt me dus eerder 10...d6!?

doggy's picture

Aha! Hm... voorlopig antwoord: na 12.De3 heb ik liever wit.

Martin van Essen's picture

Mooi werk, Peter!

In Xander Wemmers - Johansson miste wit volgens mij op de 23e zet (waar hij het op zichzelf effectieve 23. f6+ speelde) een mooi matje:
23. Dh6+!, Kxh6 24. Pe6+, g5 25. Lxg5 mat.

Toegegeven, zwart heeft nog 23. ..., Kg8 maar dan is 24. f6 alsnog vernietigend.

doggy's picture

Mooi inderdaad!

Latest articles