Reports | March 27, 2006 17:11

Xu Yuhua en haar eindspelen

De kersverse wereldkampioene bij de dames, de Chinese Xu Yuhua, verraste vriend en vijand door op de persconferentie te verklaren dat ze vier maanden zwanger is. Ze heeft naar eigen zeggen haar wereldkampioenschap 'te danken aan haar nog ongeboren baby'. Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar in werkelijkheid is het vooral Xu Yuhua's gedrevenheid in het eindspel die haar de wereldtitel opleverde. In elf van de vijftien partijen die ze tijdens het W.K. te Jekaterinenburg (Siberi?ɬ´) speelde, kwam een eindspel op het bord en de laatste vier overwinningen die ze boekte, in de kwartfinale (tegen Kovalevskaja), de halve finale (Matvejeva) en de finale (Galliamova), werden beslist in het eindspel.

Galliamova-Xu Yuhua
Jekaterinenburg, 2006

Iemand die deze stelling met zwart weet te winnen, heeft wilskracht. Misschien een wat ouderwetse term inmiddels, maar toch: de girl power van een wereldkampioene.

De organisatie van het Essent-toernooi in Hoogeveen, oktober dit jaar, zit nu met ?ɬ©?ɬ©n open vacature voor de kroongroep. De beste schaakster ter wereld is dan net moeder geworden.

>> speel de genoemde eindspeloverwinningen van Xu Yuhua na

Share |
Peter Doggers's picture
Author: Peter Doggers

Founder and editor-in-chief of ChessVibes.com, Peter is responsible for most of the chess news and tournament reports. Often visiting top events, he also provides photos and videos for the site. He's a 1.e4 player himself, likes Thai food and the Stones.

Chess.com

Comments

Zultan's picture

Uit onderzoek is ook gebleken dat zwangere vrouwen een tijdelijke verhoogde inteligentie hebben...en dit is dus echt zo....

Z

Dr. O.'s picture

Zultans opmerking is volgens mij slechts ten dele zo.
Weliswaar neemt de concentratie toe en daarmee, de "focus", tevens treedt er echter een verweking van de hersenen op, hetgeen juist een averrechts effect heeft op de intelligentie.

Arne's picture

Inderdaad heel knap, toch lijkt me de getoonde stelling in principe gewoon iets beter voor zwart. Wits pionnen zijn immers potentieel zwak (zie de partij) en wits bezetting van de d-lijn stelt niets voor. Misschien heeft Galliamova ergens geblunderd maar zo op het eerste gezicht ziet het eruit als een zeer instructieve technische winst voor zwart (vooral de rennen met de a-pion om een tweede zwakte te creeeen is leerzaam).

Latest articles